Hva mener vi med «tradisjonsmunnspill»?


I vedtektene til organisasjonen Tradisjonsmunnspill står det at formålet er “å samle personer som vil arbeide for å bruke munnspel til tradisjonsmusikk og ta vare på folkelege munnspeltradisjonar.» Repertoaret på de årlige samlingene våre siden 2010 har vært gammeldans og folkemusikk fra Norge og Sverige, med spesiell vekt på å bruke tunga for å markere dansetakten. Men begrepet tradisjonsmusikk kan sjølsagt defineres bredere, – for eksempel viser og visetoner, salmer, skillingsviser, gamle slagere, barnesanger, countryballader, bluegrass, blues, irsk, osv. 
Det er vel slik at musikk- og sangtradisjoner som har gått fra øre til øre, og som utøvere, dansere og tilhørere har likt best, har levd videre og blitt tradmusikk. Da er det naturlig å bruke de låtene som i dag fenger mest, og forme dem som vår tradisjonsmusikk. Når vi blir flere medlemmer i organisasjonen, så er det kanskje riktig å bruke de musikktradisjonene folk har vokst opp med og som de liker å høre på?
Uansett hvilke tradisjoner vi tar med oss, er innlæringen og samspillet gehørbasert, og vi vektlegger de ulike formene tradisjonene har – ofte forskjellig fra distrikt til distrikt, og fra land til land. 

Leder Jan Krogstad