Oversikt over munnspillopptak i arkivet ved SFF pr desember 2015.
16. desember 2015-12-29
Jan Krogstad
Datautskriften viser til ca 150 spor der munnspill er registrert med utøver, enten som solo, eller i samspill med andre instrumenter. På
kassettene er det tilstøtende spor med for eksempel fele eller sang, låtmateriale som kan være interessant som repertoar for tradisjonsmunnspill.
22 aktører er med i oversikten. De er fra Møre og Romsdal, Rogaland, Øst-Agder, Vest-Agder, Sør-Trøndelag, Hedmark, Østfold, Troms og Jämtland i Sverige (en aktør er ikke registrert med sted). Opptakene er alle gjort mellom 1969 og 1988. Gustav P. Landvik fra Øst-Agder er den utøveren som er registrert med flest opptak, 38 spor – pluss en rekke opptak der han spiller til dans (registrering av danseformer…).
Ikke alle opptakene er like interessante munnspillteknisk, men låtvalget kan være interessant, spesielt for de som kjenner det lokale miljøet der utøverne levde. Her følger en oversikt over utøvere, stedet de kommer fra, når opptaket ble gjort, hvor mange spor de står for, og nummeret på kassetten i arkivet. Jeg kan ikke garantere for unøyaktigheter i denne gjennomgangen så langt.
Jeg har i dag 16. desember 2015 hørt gjennom 23 spor, og ser følgende utøvere som mest interessante fra mitt ståsted som trønder: Ottar Kværneng fra Røros, og Henrik Kåsen fra Tydal. Ola Stuggudal har også opptak med fele som er svært interessante på grunn av repertoaret, og fordi det er godt spilt i lokal tradisjon.