Lokallag

Osterøy Munnspillorkester (OM)

Ideen til oppstart av OM kom fra Olav Nordpol! som feiret sin 60årsdag den 17. desember i 2000. Han hadde med seg et munnspill som han ut kvelden, med munnspillet i ene hånden og en flaske sprit i den andre, gikk rundt til gjestene og ba dem om å spille en enkel melodi. Munnspillet var til å spille på og spriten for å renske munn og spill. Han plukket så ut alle de som kunne være kandidatene til å bli med å starte opp et munnspillorkester . l januar 2001 møttes de for prøvespilling. l begynnelsen vandret de hjem til hverandre for øving. Hatland skule ble etter hvert fast øvingsplass, senere fabrikken LOBAS ved Lonevåg.

Stiftelsen av OM var i januar 2001. Antall medlemmer var ved oppstart 13. Instrumenter: 1 gitar, 1 trekkspill, 1 bassgitar, 10 munnspill. Ved 10-årsjubileet i 2011 hadde laget 10 medlemmer; 1 nøkkelharpe, 1 toradar, l bassgitar og 7 munnspill,

OM har i dag 12 medlemmer , l bassgitar, l toradar , l trekkspill, 8 munnspill, 1 lydtekniker. På konserter er det to av munnspillerne som også kan spille på sag. Alderen på medlemmene er fra 72 til 85 år.

Orkesteret har faste øvinger 2 timer hver onsdag, og tar oppdrag til alle typer arrangement. Neste «store» oppgave blir munnspillkonsert og musikk til dans under Fana sine kulturdagene i Fana Kulturhus den 27.10.2018.

Knarrevik Munnspillkorps (KM)

KM ble stiftet 29.09.2015. Antall medlemmer ved oppstart var 11. Har nå 9 medlemmer.

Instrumenter: 3 munnspill. 2 av disse er også medlemmer av Osterøy Munnspillorkester og øver sammen med dem. KM ble stiftet for å stå som arrangør av Munnspillseminaret i 2017. Alder på spillerne er fra 59 til 75 år.

Fremtid noe usikker, men vi forsøker å finne ungdommer som kan ha interesse i å spille munnspill.

Club Harmonica (CH)

CH ble stiftet av en del medlemmer fra Breistein Mannskor for ca 20 år siden. Antall i dag er 6 medlemmer. Instrumenter: l gitar og 5 munnspill. Alderen er fra ca. 50 til 78 år.

Siste året har det vært lite øvinger og kun 2 opptreden. Fremtiden er usikker .

Hohner Boys (HB)

Hohner Boys
Hohner Boys

Gruppa er fra Odda, og ble stiftet i 1954. Avsluttet i 2013. Antall ved oppstart var 4 medlemmer. Alle 4 spilte munnspill. Det er kun 2 igjen av de som startet HB, det er Tore Rønhovde og Ernst Eide, begge født i 1937.

Det finnes noe historikk internett , https://oddajangen.wordpress.com/2014/11/06/hohner-boys-fra-egne-hjem/. HB har også spilt inn en CD med 7 melodier.

Ølen Munn og Spel (ØMS)

Laget ble stiftet i 1974. Antall ved oppstart var 5 medlemmer, er i dag 6. Instrumenter: l gitar, 1 mandolin og 4 munnspill. Alder fra 55 år til 90.

Årsmelding fra 2017 viser 15 øvinger og 5 opptredener.

ØMS forsøker å få nye medlemmer, men det er ikke lett å finne noen.

Bergen Munnspillorkester (BO)

Bergen Munnspillorkester
Bergen Munnspillorkester

Orkesteret ble stiftet i 1937. Det fins mye info. på internett om lagets historie, se for eksempel https://www.youtube.com/watch?v=auVb1y20rQ8.

BO har i dag kun 2 munnspillere som øver og opptrer en gang iblant . Det er Odd Fotland, (1930) og Arne Olsson (1945).

Den siste gjenlevende som var med å starte laget, var Rangton Larsen som døde for et par år siden. Odd og Arne har ingen planer om å ta opp nye medlemmer , og det ser derfor ut til at Bergen Munnspillorkester er kun historie om noen år.

Trondheim

Munnspillåret 2018 er i gang i Trondheim med to øvinger i januar. Tirsdag 6. februar inviterte Nils til huskonsert i Sjøstua. I løpet av 2017 hadde vi 19 øvinger, og i gjennomsnitt var det 8 til stede på hver øving, fra 5 til 14, av de 15 som står på e-postlista. Ei utfordring i det nye året blir å få flere av de yngre medlemmene til å delta mer aktivt. I forkant av konserten avholdt vi årsmøte, der nytt styre ble valgt. Nils og Jan takker av, mens Anders og Sissel fortsetter sammen med Bjarte som kasserer. Årskontingenten er 100,00 kr, likevel klager kassereren over at det hoper seg opp for mye penger. Årsmøtet anmodet derfor det nye styret om å utarbeide en handlingsplan som gjør at midlene kan komme til nytte.

Munnspillere og publikum i jovial kaffeprat

Kontakt oss på e-post: nett@tradmunnspill.no