Videoer

Tone i hull nummer to på innsug virker ikke?

Det er ikke sikkert det er noe som er galt med bluesmunnspillet ditt, det kan hende du forsøker å suge tonen ut av spillet i stedet for å la pusten gå like uhindret inn som på utpust. Før du lærer deg å slappe av og åpne opp munnen og ganen, er det lett å dra frekvensen ned på mange av tonene, men de laveste er de som byr på størst problemer for de fleste. Her er en video som forklarer mer om fenomenet. De som ikke behersker engelsk kan ta kontakt på nett@tradmunnspill.no hvis de vil vite mer.

Tone i hull nummer to på innsug virker ikke? Read More »

Skomakerlekinj: Buskas

Denne låten har vi fra en lydkassett som Jan Borset har spilt inn med Ola Kulseth. Med noen forskjeller i første veket, er det samme låten som i Selbu går under navnet Ekerlekinj. Ellers er den samme melodien brukt under navnet Reinlender nordafjells, da med et tredjevek i tillegg. Munnspillet er et Hohner Marine band 365/28 i C-dur med fire oktaver kjøpt på ei musikksjappe i Bismarc i Nord-Dakota for en neve dollars. I tillegg den alltid trofaste Saltarelle torader og en sokkelest som tramper takta.

Buskas ønsker å slå et slag for buskspillets plass i musikklivet. Buskspill er å møte folk som spiller et musikkinstrument og slå av en slått – i hverdag eller fest.

Skomakerlekinj: Buskas Read More »

Richard Gjems og tradisjonsmusikk

I utgangspunktet er undertegnede  bluesmunnspiller (fortrinnsvis på diatonisk munnspill) med stor respekt for norsk og nordisk tradisjonsmusikk.

Jeg vet godt hvor mange lag av subtil musikalsk informasjon kan som ligge i tilsynelatende enkle valser, polser, masurkaer, polkaer og andre folkedanser. Dertil kjenner også inngående til det noe uforløste forholdet mellom begrepene “folkemusikk” og “gammeldans” her hjemme, og likeså det kompliserte forholdet mellom begrepene “folkemusikk” og “populærmusikk” over hodet. Således har jeg lengre tid kviet meg litt for å se nærmere på dette repertoaret både av respekt for selve håndverket og de utøverne som har viet flerfoldige år til tradisjonsfordypning. Her tenker jeg spesielt på utøvere som salige Skogsbylasse og Johan Kjeverud likesom nålevende veteraner som John Erik Hammarberg og Einar Eimhjellen.

Når det er sagt, var det min gode venn og musikalske sparringspartner Tor Einar Bekken som egentlig fikk meg til å begynne å leke et slikt repertoar. Gjennom sin upretensiøse og liketil tilnærming til tremolo-munnspillet, har Tor Einar vist vei og senket du musikalske skuldrene mine på dette feltet. Jeg har tentativt begynt å jobbe med materiale fra Norge, Sverige og Finland og lastet opp videoer på YouTube og andre sosiale medier. Dertil ønsker jeg særlig å se nærmere på mulighetene for å spille tradisjonsmusikk fra Finnskogen i Hedmark (mine barndomstrakter) på munnspill. Jeg har stort sett prioritert å utforske diatoniske, tremolo- og oktavmunnspill så langt. Mange låter egner seg godt i tradisjonell Richter-stemming (som de fleste spilte i helt til ut på 1970-tallet) kombinert med tungeblokkteknikk for å akkompagnere seg selv. Hvem vet: Kanskje koker jeg opp en soloplate i nær framtid? Men først må jeg fordype meg ytterligere, og det er alltid gøy!

Richard Gjems (1976-) er en av de mest profilerte og mangfoldige munnspillerne i Norge, og har vært aktiv på musikkscenen siden slutten av 1990-tallet. Han har blant annet spilt med alt fra bluesstørrelser som Rusty Zinn, Big Bill Morganfield, Kid Ramos, Gary Smith, Taildragger og Bill Sims til norske artister som Steinar Albrigtsen, Stein Torleif Bjella, Knut Reiersrud og DumDum Boys, samt medvirket på et utall av album og soundtrack innen ulike genre.
Hans tre album med pianisten Tor Einar Bekken –  Songs From A Forest (2009), Slaveriet (2013) og Spell (2018) – beveger seg i grenselandet mellom blues, jazz og folkemusikk, og har høstet gode kritikker her hjemme så vel som i utlandet.

Richard Gjems og tradisjonsmusikk Read More »

Filmklipp fra konserten på Vallset samfunnshus lørdag 21. april 2018

Hovedsamlingen for Tradisjons munnspill  var i år på Haraset i stange kommune på Hedemarken.
Det var samlet 40 munnspillere fra hele landet og noen fra Sverge, til munnspillkurs/ seminar.
Lokal arrangør var Spelmannslaget Leik på Hamar. Møtestaden var Haraset i Vallset med frammøte fredag kveld og avslutning søndag ved lunstider. Laurdagskvelden var det fest på samfunnshuset i Vallset med ein times munnspelkonsert før spelmanslaget, trekkspelklubben i Stange og andre spelte opp til danses.
Video: Stein Bjørnsmoen

Filmklipp fra konserten på Vallset samfunnshus lørdag 21. april 2018 Read More »