Richard Gjems og tradisjonsmusikk

I utgangspunktet er undertegnede  bluesmunnspiller (fortrinnsvis på diatonisk munnspill) med stor respekt for norsk og nordisk tradisjonsmusikk.

Jeg vet godt hvor mange lag av subtil musikalsk informasjon kan som ligge i tilsynelatende enkle valser, polser, masurkaer, polkaer og andre folkedanser. Dertil kjenner også inngående til det noe uforløste forholdet mellom begrepene “folkemusikk” og “gammeldans” her hjemme, og likeså det kompliserte forholdet mellom begrepene “folkemusikk” og “populærmusikk” over hodet. Således har jeg lengre tid kviet meg litt for å se nærmere på dette repertoaret både av respekt for selve håndverket og de utøverne som har viet flerfoldige år til tradisjonsfordypning. Her tenker jeg spesielt på utøvere som salige Skogsbylasse og Johan Kjeverud likesom nålevende veteraner som John Erik Hammarberg og Einar Eimhjellen.

Når det er sagt, var det min gode venn og musikalske sparringspartner Tor Einar Bekken som egentlig fikk meg til å begynne å leke et slikt repertoar. Gjennom sin upretensiøse og liketil tilnærming til tremolo-munnspillet, har Tor Einar vist vei og senket du musikalske skuldrene mine på dette feltet. Jeg har tentativt begynt å jobbe med materiale fra Norge, Sverige og Finland og lastet opp videoer på YouTube og andre sosiale medier. Dertil ønsker jeg særlig å se nærmere på mulighetene for å spille tradisjonsmusikk fra Finnskogen i Hedmark (mine barndomstrakter) på munnspill. Jeg har stort sett prioritert å utforske diatoniske, tremolo- og oktavmunnspill så langt. Mange låter egner seg godt i tradisjonell Richter-stemming (som de fleste spilte i helt til ut på 1970-tallet) kombinert med tungeblokkteknikk for å akkompagnere seg selv. Hvem vet: Kanskje koker jeg opp en soloplate i nær framtid? Men først må jeg fordype meg ytterligere, og det er alltid gøy!

Richard Gjems (1976-) er en av de mest profilerte og mangfoldige munnspillerne i Norge, og har vært aktiv på musikkscenen siden slutten av 1990-tallet. Han har blant annet spilt med alt fra bluesstørrelser som Rusty Zinn, Big Bill Morganfield, Kid Ramos, Gary Smith, Taildragger og Bill Sims til norske artister som Steinar Albrigtsen, Stein Torleif Bjella, Knut Reiersrud og DumDum Boys, samt medvirket på et utall av album og soundtrack innen ulike genre.
Hans tre album med pianisten Tor Einar Bekken –  Songs From A Forest (2009), Slaveriet (2013) og Spell (2018) – beveger seg i grenselandet mellom blues, jazz og folkemusikk, og har høstet gode kritikker her hjemme så vel som i utlandet.