Oppsumering Grimsbu 2022

Årets munnspillseminar på Grimsbu Turistsenter i Folldal samla 28 deltakere. Alt lå vel til rette med gode romløsninger, god mat og en service fra betjeninga som fortjener all honnør! Dette er en plass som egner seg svært godt for slike arrangement!

Det var fire instruktører, Oddleiv Humlestøl, Einar Eimhjellen, Mareno Roska, og Inge Torstensson.

Oddleiv sto til disposisjon for de som trengte hjelp til å få rene toner, melodiføring og spilleteknikker. Låtene som lå ute på nettsida var Lisa gikk til skolen, Kor e hammaren Edvard, og En sjømann elsker havets våg. I tillegg til den ene deltakeren som var nybegynner, var det også andre som var innom for å få tips og gode råd om grunnleggende munnspillteknikk.
Låtene som lå ute på nettsida var Lisa gikk til skolen, Kor e hammaren Edvard, og En sjømann elsker havets våg. I tillegg til den ene deltakeren som var nybegynner, var det også andre som var innom for å få tips og gode råd om grunnleggende munnspillteknikk.


Einar hadde lagt opp låtene Kleivalanden, Vals etter Anton Holm, og Springpolka frå Instedalen for de litt øvde på kurset, men de var også innom flere andre låter i løpet av helga. Undervisninga til Einar er stødig og tålmodig, og passer godt for deltakere med variert bakgrunn. Hver låt blir
gått grundig gjennom med anvisning på pust ut/inn og gjentakelser nok til at alle får med seg melodiføringa. Deltakerne opplever mestring, og det smitter over på samspillet i plenum.

Mareno sine låter som var lagt ut på nettsida, var Brudmarsch från Kall etter Skogsbylasse, og Høstrosa, en låt han laga sjøl en gang på 1980-tallet på vei til Ranseterfestivalen i Sverige. I løpet av natta regna det fælt, og tromminga på taket av campingvogna inspirerte til låten. Da søstra til kona gifta seg, fikk hun låten på bryllupsdagen. Mareno har tradisjonsmusikken i kroppen og de som har spilt en del gammeldans plukker fort opp melodiene, både de som var lagt ut på nettsidene på forhånd, og mange andre. Deltakerne får også en god anledning til å studere teknikken med tungebassing på nært hold. I år var Mareno så forkjølt at han hadde vurdert å holde seg heime, men han gjennomførte med stil! All honnør for innsatsen!

Inge tok initiativ til et opplegg vi ikke har hatt på tidligere kurs, med bøying av toner og spilling i G-dur på C-munnspill (posisjonsspill, i prinsippet tilsvarende som på fele). Dette opplegget fylte plassen til John Erik Hammarberg, som ikke kunne delta. Låtene som ble brukt var Oh Susanna, Myrhalling, og Tjukkmarjagutten (Kvæsarvalsen). Teknikken med å bøye toner krever mye øving over lang tid, og for de som ikke har prøvd det før, vil det i første omgang dreie som ei innføring for å få oversikt over hva som er mulig. Tradisjonelt er det bluesmusikken i USA som knyttes til «blåtoner», men det er også mulig å utnytte i tradisjonell norsk folkemusikk, for eksempel i ulike molltonearter, kvarttoner, og andre varianter som ikke lar seg trylle fram uten teknikken med å
bøye tonene. Inge tok utgangspunkt i dans- og musikktradisjoner som oppsto i Sør-statene i USA i den tida slaveriet ble avskaffa, og åpna for en utvide forståelse for hva som ligger i begrepet «tradisjonsmusikk».


Lørdagskvelden var det en bedre middag med laks til forrett, elgstek til hovedrett, og med en knakende god karamellpudding til dessert. Etterpå ble det holdt en konsert i kjellerstua, med deltakere, instruktører, og Folldal Toradergruppe med Gunn Synnøve Brøndbo, Mette Antonsen, Torgeir Engvoll og Rolf Alander (gitar).samt gjesteartister. De startet kvelden med taffelmusikk mens folk ankom lokalet. De spilte også til dans etter konserten. På konsertplakaten sto:
Springpolka frå Instedalen, Høstrosa, Oh Susanna (med cake-walk), Reodors ballade i posisjonsspill, Marino Casino, Oppe fra setra hørtes en låt, og mange andre. Inge med en kveldssketsj til slutt.


Søndagen startet kl 09.00 med samspill rundt årsmøtebordet, som en ønskerunde – en musikalsk oppsummering av seminaret. Årsmøtet ble avholdt fra kl 10.00, med avspilling av Naustdalsvalsen som starten på møtet, og med Springpolka frå Instedalen som avslutning. Jan Krogstad sto for forberedelser, tilrettelegging og gjennomføring av seminaret. Det ble ikke gjennomført en avsluttende runde med oppsummering (ris og ros), men av de umiddelbare
tilbakemeldingene virka det som deltakerne var fornøyd med arrangementet.